red muffin, VEGE LOVIN!

muffinki czekoladowe, z dżemem malinowym, z cynamonem, orzechami, z migdałami, polane lukrem, cukrem – sssłodko aż się uszy kleją! aż tu nagle wkracza… WARZYWNY MUFFIN POMIDOROWY! check it!

IMG_8980

skład (na 6 muffinek. przy dwunastu sztukach należy podwoić skład):
– szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki ziaren słonecznika
– 1 jajko
– 3/4 szklanki mocno zblendowanych pomidorów
– 1/4 szklanki wody
– dno szklanki (ok 1 cm) oleju rzepakowego
– 6 kosteczek sera feta
– suszona bazylia

sposób przygotowania:
na wstępie rozgrzewam piekarnik (mój jest gazowy, bez termoobiegu i ustawiam go na 200 stopni. przy nowocześniejszym sugeruję 180). do miski wsypuję suche składniki, mieszam. następnie dodaję mokre (jajko, pomidory, woda, olej). mieszam na jednolitą masę. wylewam do foremek silikonowych, do pół kubeczka. następnie w każdą foremkę wciskam kostkę fety i zalewam resztą masy do 3/4 formy. z wierzchu sypię bazylią suszoną. (w wersjach bez fety sugeruję posolić ciasto)
całość piekę ok. 40 minut (ale tak jak wspomniałam – mam stary gazowy piekarnik. przy nowoczesnym z termoobiegiem będzie to ok. 25 minut przy 180 stopniach). wyjmuję, czekam aż przestygną i GOTOWE!

IMG_8963IMG_8965

IMG_8967

IMG_8972

IMG_8973

IMG_8978

IMG_8983

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

muffinki sugeruję spożywać w formie zastępczej dla kanapki. są fajną, zdrową przekąską do zabrania np. do pracy, albo na cały dzień spędzony poza domem, gdzie zabierając ze sobą kanapkę często nam rozmięka, rozwala się, sałata w środku więdnie, po czym ostatecznie lądujemy na pączku w podziemiach metra.. a po co! lepiej się przygotować i wrzucić o torebki/plecaka taką babeczkę i przekąska jak się patrzy! zaznaczam, że poczęstowałam nią współlokatora – typowego mięsożercę, który… pochwalił i pochłonął z zachwytem :)

smacznego pomidorowego, hej!

głodnaA

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisy, z piekarnika i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

15 odpowiedzi na „red muffin, VEGE LOVIN!

  1. mk pisze:

    super przepis :)!! od razu pomyślałam, że w sam raz na uczelnię/ do pracy- już widzę te zazdrosne spojrzenia junkfoodożerców:)

  2. lidialydiah pisze:

    robie jutrro ! coś czuje, że to będzie banger ;)

  3. urszi pisze:

    Kolejna przepis sprawdzony i kolejna pychota! <3

  4. reniowata pisze:

    ślinka do kolan! :P

  5. Asia pisze:

    Mniami. Jestem zachwycona, polecam!!!

  6. gabuniaj pisze:

    glodnaA bardzo zdolna :) wygladają smakowicie tylko teraz proszę o bezglutenowe :) zaczynam dojrzewać do Twojego odżywiania i chyba trzeba wprowadzić w życie …tylko brak jeszcze zapału;)

    • glodnaa pisze:

      bezglutenowe… mozna spróbować na mące kukurydzianej ;) trzeba go szukać, inspiracja jest! :)

      • gabuniaj pisze:

        Chciałam się pochwalić :) muffinki na mące kukurydzianej wypróbowane i były pyszne szczególnie jak były ciepłe bo jednak mąka kukurydziana ma to do siebie że jest sucha, warto próbować :) jeszcze bedę piec z mąki ryżowej teraz sama bo przy pierwszych miałam pomoc fachową :* dzięki

      • glodnaa pisze:

        super! koniecznie powiedz jak z tej ryżowej :)

  7. Świetne jako przekąska w trakcie dnia lub podwieczorek ;) Wygląda aż za dobrze, już nie mówiąc o tym, że warzywne ! Jak tylko będę mogła, od razu biegnę do kuchni ! ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s