pH organizmu i jego znaczący wpływ.

kończąc liceum cieszyłam się, że interpretacje wierszy, równania matematyczne i chemię miałam za sobą. o ile wiersze pozostawiam pani od polskiego, matmę programistom, o tyle chemia, mimo bycia humanistką, towarzyszy mi na każdym kroku. współczynnik pH naszego organizmu jest niezwykle istotny dla naszego zdrowia, a regulujemy go poprzez dietę. i nie mówię o pH jamy ustnej wyrównanym dzięki żuciu gumy na O.

ph

dzięki nobliście dr otto warburg wiemy, że zaburzone oddychanie komórkowe związane z brakiem tlenu prowadzi do rozwoju nowotworów. takie oddychanie doprowadza do fermentacji, co skutkuje niskim pH, czyli kwasowością komórek. poprzez wyniki badań dr warburga wiemy więc, że jedną z główną przyczyn raka jest… zakwaszenie organizmu. dlaczego więc jesteśmy tak kiepsko informowani o kwasowym lub zasadowym wpływie spożywanych produktów? przypuszczam, że polityka, korupcja, szemrane interesy – to są główne przyczyny zatajania ważnych dla naszego zdrowia informacji.

optymalne pH to 7,35–7,45. jakie masz ty? sprawdzić to możesz dzięki zastosowaniu papierka lakmusowego. jeżeli chcesz to ominąć szerokim łukiem, nie masz do tego głowy lub jesteś jednym z tych tchórzy, którzy „wolą nie wiedzieć”, to po prostu przeanalizuj swoją dzienną dietę. jeżeli nie spożywasz przynajmniej 4-5 razy dziennie surowych warzyw i owoców (najlepiej zielonych), to jestem prawie pewna że twój organizm jest dość zakwaszony.

pL

kowalska pomyśli „a co mi tam, pewnie i tak umrę na raka. będę jadła kwasowo, bo lubię!”. jasne, wybór należy do niej. jednak skutki takiej diety to nie tylko powstawanie komórek rakowych.

nadwaga/otyłość.
gdy organizm otrzymuje substancję o charakterze kwasowym, wytwarza komórki tłuszczowe, aby ją przechować. stąd konkretne przybieranie na wadze. prosty przykład: sery, tłuste mięso (np. wieprzowina) nie powodują przybierania na wadze ze względu na zawarty w nich tłuszcz, ale z powodu wyjątkowo wysokiej kwasowości (!); migdały natomiast, które także są bardzo tłustym pokarmem, mają odczyn mocno zasadowy! dlatego orzechy nie skutkują przybieraniem na wadze, jak się na ogół sądzi. (przy diecie mocno orzechowej, warto poobserwować resztę produktów..)

szara codzienność – samopoczucie.
jak wiemy, w przyrodzie najważniejsza jest równowaga. jeżeli w naszym organizmie odczyn zostanie zachwiany mocno w stronę kwasowości (tu także zasadowości), skutkiem będzie rozdrażnienie, bóle głowy, złe samopoczucie. owszem, trudno jednoznacznie stwierdzić, że to akurat kwasowa dieta przyczynia się do naszego złego humoru. kiedy jednak możemy wyeliminować ten czynnik, to chyba warto? (mimo wszystko, z własnego doświadczenia potwierdzam, że wpływ diety na samopoczucie jest znaczący!)

czym zatem odkwaszać organizm? załączam bardzo wartościową tabelę. ponad to mogę tylko dodać, że mocno zakwaszająco działa na nas stres. dlatego warto zadbać o relaks i odpoczynek w ciągu zapracowanego tygodnia. u osób chorych na nowotwór warto zwrócić uwagę na pozytywne myślenie!

głodnaA

skala pH

źródło:
Victoria Boutenko – „Zielony eliksir życia”
http://zwierciadlo.pl/2013/zdrowie/diety/zakwaszenie-organizmu

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciekawe, dieta i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „pH organizmu i jego znaczący wpływ.

  1. mk pisze:

    papierek lakmusow… jaki:P? mogłabyś wytłumaczyć mi jak to działa? i ile kosztuje, gdzie kupić? zupełnie o takim wynalazku nie słyszałam!;) chyba nie uważałam na chemii…:P pozdrawiam cieplutko!

    • glodnaa pisze:

      lakmusOWY :) najłatwiej kupić go przez internet. ceny wahają się od 13-50zł. mierzysz pH poprzez mocz albo ślinę. najlepiej robić to przez 1-2 tygodnie aby nakreślić krzywą pH organizmu. do opakowania jest dołączona legenda pozwalająca na interpretację wyników :)
      pzdr!

  2. Marta pisze:

    Czy to oznacza że najlepiej w każdym posiłku powinny się znajdować produkty z odczynem zasadowym? :)

    • glodnaa pisze:

      dokładnie tak! kwestia zachowania równowagi w organizmie.
      nie ma to jak odpowiednia różnorodność. najgorsze co możemy zrobić… to jednolita dieta.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s