masło orzechowe.. z orzechów!

skąd taki „kontrowersyjny” tytuł? mianowicie stąd, że w maśle orzechowym wcale nie musi lądować olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, dekstroza, czy inne chemiczne wymysły. zrób je sam! a co do tego potrzebujesz? paczkę fistaszków, blender i odpowiednie naczynia.

fistasz

skład:
– paczka fistaszków
– sól

sposób przygotowania:
fistaszki mozolnie obierz z łupin (nie podjadaj!). następnie długo blenduj. na koniec posól do smaku tak jak lubisz, lub nie dosalaj wcale. jeżeli masz ochotę na masło na słodko, dosłódź tak jak lubisz (miód, słodzik, cukier trzcinowy). przełóż do słoika i ciesz się smakiem!

IMG_9332-001IMG_9338-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

w moim wykonaniu (dość oszczędnym) po rozłupaniu otrzymałam 90g orzechów. z całości wyszło mi pół kubka masła. całość jest dosyć pracochłonna, ale efekt wynagradza starania. w sumie bawiłam się blenderem ok. 15-20min.
kupując fistaszki radzę też kupić te „lepsze”, mniej wyprażone i mniej popękane. zagwarantuje wam to, że nie potrzeba wspomagać owego smarowidła żadnym olejem! raczej strońcie od już rozłupanych orzechów. na ogół są mocno wysuszone.

smacznego!

głodnaA

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisy, z orzechami i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „masło orzechowe.. z orzechów!

  1. Pingback: fake cake – oszukany piernik. ‘no sugar added’ | jem życie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s