fake cake – oszukany piernik. ‚no sugar added’

w związku z zakazem spożywania m.in. cukru i mąki pszennej postanowiłam nie płakać w święta nad piernikiem ciotki, babką orzechową babci, czy ciastem drożdżowym mamy szwagra. mąka żytnia w dłoń i do roboty!

IMG_9420

ciasto jest banalnie proste, acz nieco czasochłonne. szczególnie przygotowanie nadzienia. pamiętacie masło orzechowe? tym razem zrobi za produkt pośredni naszego ciacha.

skład:
1. masa
– 100g orzeszków ziemnych (już rozłupanych)
– 100g suszonych śliwek
– 2 łyżeczki kakao odtłuszczonego

2. ciasto
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720)
– szklanka mleka
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– 3 łyżeczki stewii w proszku
– 1 łyżeczka kako odtłuszczonego
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta imbiru w proszku
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

3. polewa
– gorzka czekolada (70%)
– łyżeczka masła
– posiekane orzechy

sposób przygotowania:
najpierw masa.
śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę  (najlepiej zalać je parę godzin wcześniej aby mocno nasiąknęły wodą). fistaszki skubiemy z łupin i blendujemy na jednolitą masę – odłóż łyżkę orzechów na posypkę do ciasta!(więcej na ten temat: masło orzechowe). kiedy śliwki już są mocno nasiąknięte wodą, także traktujemy je blenderem. przedtem należy odlać je z wody, jednak zostaw ją – może się przydać na potem. pastę orzechową dodajemy do śliwek, dosypujemy kako i blendujemy wspólnie na jednolitą masę – jeżeli krótko moczyliście śliwki, a całość jest nieco za sucha możesz dolewać łyżką soku, który stworzył się namaczając śliwki. ostatecznie masa musi mieć konsystencję gładką i miękką jak czeko-dżem. masa gotowa!
teraz ciasto.
łączysz ze sobą suche składniki i mieszasz ze sobą. następnie dodajesz mokre i także mieszasz na jednolitą masę. połowę ciasta wlewamy do formy. wyłóż śliwkową masę i rozprowadź równomiernie łyżką. zalej resztą ciasta.

całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. (w przypadku starych piekarników bez termoobiegu 0 tak jak mój – trwało to 2 razy dłużej). widać, że ciasto jest upieczone kiedy bokami odchodzi od formy.

IMG_9377  IMG_9387-001

IMG_9396 IMG_9403 IMG_9405 po wyjęciu z formy dobrze jest je przystroić. nad garnkiem z gotującą się wodą w blaszanej misce rozpuściłam pół tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem masła. całością polewasz ciasto z wierzchu, posypujesz orzechami i dajesz jej zastygnąć.

IMG_9409

gotowe!
dużo pracy, ale waaarto. smacznego bezcukrowego :)

głodnaA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii dieta, przepisy, z piekarnika i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s