zielone omleciki. bo „lubię placki!”

brak pomysłu na obiad/kolację, a po sałatce został zielony groszek w puszce. tyr tyr tyr, i danie gotowe. wegetariańska kreatywność level up! zachęcam..

IMG_9683-001

składniki: (porcja na 1 osobę)
– pół puszki zielonego groszku
– 1 jajko
– 2 łyżki stołowe mąki żytniej pełnoziarnistej
– 2 łyżki mleka (lub na oko, kwestia wielkości jajka i gęstości całości)
– sól, pieprz do smaku
– łyżka ziaren słonecznika
– pół małej czerwonej cebulki
– olej rzepakowy do smażenia

sposób przygotowania:
wrzuć do miski groszek i rozgnieć go (nie w całości) widelcem. dodaj jajko i wymieszaj. dodaj mąkę. jeżeli całość jest bardzo gęsta dodaj mleko, jeżeli jest rzadka (bo jajko było duże) dodaj mleka nieco mniej. całość musi być na tyle gęsta aby ciasto po położeniu na patelni nie rozlało się w 1 placek. dodaj posiekaną cebulkę i słonecznik. ewentualnie dolej kapkę mleka jeżeli jest zbyt gęste. smaż z obu stron na złocisty kolor.

nic trudnego a ile pyszności! polecam..

IMG_9681-001 IMG_9686-001

głodnaA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisy, z orzechami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s