racuchy cytrusowe.

ostatnio mam fioła na punkcie placków, placuszków, naleśników. nie ukrywam, że jest to szalenie smaczne, szybkie, a w dodatku kojarzy mi się z moim dzieciństwem. osobiście nie przepadam za bardzo słodkimi smakami, stąd inspiracja na racuchy cytrusowe.

IMG_9727-001

tym razem użyłam żółtego grejpfruta. myślę, że spokojnie można go zastąpić cytryną lub grejpfrutem czerwonym.

skład:
– pół żółtego grejpfruta
– 1 małe jajko
– 2 łyżki mleka
– 2 łyżki mąki żytniej
– 1 łyżka otrąb owsianych
– 1 łyżeczka ksylitolu (dla złamania smaku)
– olej rzepakowy do smażenia

sposób przygotowania:
do blendera wrzucasz grejpfruta i jajko (osobiście nie przeszkadza mi gorzkawy posmak owocu, a nawet go lubię! jeżeli tobie on nie pasuje, wydziel sam miąższ). blendujesz – białko powinno się nieco ubić, co nada puszystości plackom. dolewasz mleko i cukier i dalej blendujesz. następnie mąka i otręby, do uzyskania gładkiego ciasta. placki smażysz na złoto. na drugą stronę przewraca się je dosyć ciężko, bo są naprawdę puszyste, ale trochę trudu, by potem cieszyć się delikatnymi puszystymi racuszkami. pyszności..

IMG_9728-001

głodnaA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisy i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s